KUMAŞ BOYAMA
Polyester kumaş, polyester liflerden üretilir ve polyester lifler sentetik lif türü sınıflandırmasındadır. Sentetik lifler, sentezlenerek üretilen polimerlerden imal edilmektedir. Kömür ve petrolün damıtılması sonucu meydana gelen polimer, “eğirme” adı verilen teknik ile sentetik life dönüştürülür.
Polyester kumaşın temel yapı taşı olan polyester lifler, boyanması zor olan bir lif türüdür. Lakin firmamız kalite standartları doğrultusunda gelişmiş teknolojisiyle bu işlemi yerine getirmektedir.
Dispers boyar madde, polyester kumaş boyamada kullanılan boyar madde türüdür ve kumaşlarımız bu yöntem doğrultusunda boyanır. Piyasa satışında toz ve sıvı halinde bulunan bu boyar madde, polyester lif üzerinde uygun haslık değerine ve oldukça geniş bir renk kartelasına sahiptir.
Kumaş Boyama Yöntemleri
Polyester life anifitesi oldukça yüksek olan dispers boyar madde, elyaf içerisine difüzyonu yavaş olsa da dengedeyken polyester life karşı çekimi oldukça iyi seviyededir. 100 – 150 ºC’ de çalışan basınçlı ve dijital boya makinalarımızca difüzyonunun hızı yüksek derecede olan ufak moleküllü dispers boyar maddelerle orta ve açık şiddette kumaş boyama işlemini gerçekleştirmek mümkündür.
Dispers boyar madde ile polyester kumaşın boyanabilmesi için boyar madenin lifin içine nüfus edeceği gözeneklerin ve sıkı lif yapısının açılmış durumda olması gerekir.
Bu açılma;
- Yüksek ısı doğrultusunda gevşetme
- Yüksek ısı ve beraberinde su ile gevşetme
olarak iki ayrı kalemde gerçekleştirilir
Kumaş Boyamada Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kumaş boyama işlemi esnasında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar mevcuttur. Örneğin; polyester kumaşın boyanabilmesi için üç çeşit yöntem mevcuttur. Bu yöntemler dışında uygulanabilecek diğer yöntemlerden kesin ve olumlu sonuçlar alınmayabilir.
Kumaş boyama işleminde kullanılan yöntemler;
- Çekilme yöntemi
- Emdirme yöntemi
Olarak ikiye ayrılır. Çekilme yöntemi de kendi içinde ikiye ayrılır. Bunlar; Carrier ve HT yöntemine göre boyama olarak sınıflandırılabilir. Polyester kumaş boyama işleminde sıklıkla kullanılan yöntem ise carrier yöntemi ile kumaş boyamadır.
Carrier yöntemine göre boyanan kumaşlarda dikkat edilmesi gerekenler şunlardır;
- Kumaş reçetesinde fazla miktar gerektirmeden istenilen rengin elde edilmesi,
- Yardımcı maddelere ve boyar maddeye uyumu,
- Kumaş tuşesini etkilememesi,
- Boyar madde haslığını etkilememeli,
- Herhangi bir zehir veya kötü kokuya sahip olunmamalıdır.