KUMAŞ FİKSLEME
Tekstil ürünlerinde dayanıklılığı artırabilmek için çeşitli ön terbiye işlemleri yapılır. Kumaş fiskleme işlemleri, özel yöntemlerle yaptığımız bir ön terbiye işlemidir. Sentetik ürün çeşitlerinde, ürünün dayanıklı ve düzgün görünüme sahip olması, iç gerilimlerinin uzaklaştırılması için fikse işlemlerini uyguluyoruz.
Kumaş fiksleme işlemleri özel makinelerde yapılır ve kumaş materyali içerisindeki moleküler bağların çözülebilmesi için ısı enerjisi verilmesi işlemleridir. Sentetik ürünler işlem yapılırken çoğu zaman boyut değişimine uğrayabilmektedir.
Fiksleme işlemleri ile kumaşlarda oluşacak boyut değişim oranını en aza indiriyoruz. Ön terbiye işlemlerinden sonra uygulamış olduğumuz fiksleme işlemi kumaş ürününün istenilen boyutlara getirilmesini sağlamaktadır.
Kumaş Fiksleme Çeşitleri
Kumaş fiksleme işlemleri, istenilen değerlere ulaşılabilmesi için gerekli hız ve yüksek ısı verilerek değerlerin sabitlenmesini sağlamaktadır. Ramöz makinelerimiz ve profesyonel kadromuz ile tüm işlem aşamalarını güvenli olarak yapıyoruz.
Tekstil materyallerine uygulanan yüksek ısılı fiksleme çeşitleri şunlardır;
- Sıcak hava ile fiksleme,
- Sıcak su ile fiksleme,
- Sıcak buhar ile fiksleme,
- Sıcak hava ile fiksleme,
Sentetik elyaf ürün özelliklerine sahip kumaşlardaki çekme durumunu azaltmak için kullanılır. Sıcak su ile fiksleme işlemlerinde ise iplikler üzerine basınçlı su verilerek yapılmaktadır. Sıcak buhar uygulamalarında da iplik sarımları üzerine basınçlı aparatlarla buhar verilerek uygulamalar yapıyoruz.
Kumaş Fiksleme İşlemenin Amacı
Tekstil ürünlerinin kullanım alanlarında, belirlenen özelliklerini kaybetmeden kullanılabiliyor olması önemlidir. Tekstil ürünlerinde en büyük sorunlardan birisi, materyalin boyut değiştirmesidir. Kumaş fiksleme işlemleri ile materyallerin boyutsal stabilitesini sağlıyor ve boyut değişimini en aza indiriyoruz.
Yapmış olduğumuz işlemler ile iplerde kırık oluşumunu ve buruşmayı önlüyoruz. Kumaş fiksleme işlemlerinin amacı, boyutsal değişimi azaltmak, buruşmayı önleme, üründe oluşabilecek deformasyonu engellemektir. Kumaş fiksleme işlemlerini, özel makinelerimiz ile tüm tekstil materyallerine uyguluyoruz.
Fiksleme İşlemleri Neden Yapılır?
Tekstilde fikse işlemlerinin yapılması, istenilen kalitede ürünün elde edilebilmesi için önemlidir. Tüm kumaş ürün çeşitlerine fikse işlemlerini en iyi şekilde uyguluyoruz. Örgü mamullerine uyguladığımız fikse işlemleri ile ürünlerin boyutlarının sabit kalmasını, daha sonra yapılacak olan boyama gibi işlemlerde ürünlerde kırışma ve ağartma oluşmamasını sağlıyoruz.
Tekstil ürün türlerine göre fikse uygulama işlemlerini farklı yöntemlerle yaparak kaliteli ürünlerin ortaya konulmasını sağlıyoruz. Birçok tekstil ürününde kenar kıvrımlarını azaltmak ve boyut sabitlemesini gerçekleştirebilmek için fiksleme işlemleri yapılmaktadır.
Kumaş Fikse Makinesi
Tekstil ürünlerinde, farklı ip yapılarına sahip materyaller kullanılır. Çok katlı ve yüksek bükümlü iplerde, bükümü sabitlemek için kumaş fikse makinelerinden işlemler yapılır. Bu işlemler ile iplik yapısında oluşacak olan statik elektriklenmeyi önlemeye ve iplik yapısında kalıcı şekil değiştirmeyi gerçekleştiriyoruz.
Kumaş fikse makinesi ile işlemleri, buharlı ya da buharsız olarak yapabiliyoruz. 150 °C üzerinde sıcak işlemlerin tümü fikse makinesi ile yapılır. Yüksek bükümlü ipler üzerine sıcak su ya da buhar uygulayarak, bükümü ve boyutu stabilize ediyoruz