KALİTE KONTROL
Tekstil üretimlerinde uygulanan tüm proses aşamaları, ürün kalitesi ve müşteri memnuniyeti açısından önemlidir. Kumaş kalite kontrol işlemlerini, üretimin en önemli aşamalarından birisi olarak görüyor ve ürün kalitesinin belirli seviyede tutulmasını sağlıyoruz. Kalite kontrolü, dokuma ve dikim hataları, beyazlatma, boyama hatalarının tespit edilmesini sağlamaktadır.
Kumaş üretimlerine başlamadan önce, üretim ve sonrası kalite kontrol işlemlerinde nelerin uygulanacağı karar verilmektedir. Her firma, müşterilerine kaliteli ürün sunmak zorundadır ve üretim aşamasında, üretim sonrasında çeşitli kalite kontrol işlemlerini yapmaktadır. Kaliteyi belirleyen tüm kriterleri belirliyor ve uzmanlarımız ile gerekli işlemlerin yapılmasını sağlıyoruz.
Kumaş Kalite Kontrol Aşamaları
Üretimi tamamlanan bir üründeki hataların geç fark edilmesi, firmalara mali kayıp yaşatırken, müşteri memnuniyetinde de azalmalara neden olacaktır. Kalite kontrol işlemlerinde istenilen başarının elde edilebilmesi için şu aşamalara dikkat ediyoruz.
- May dönmesi yani örgü dönmesi olup olmadığına,
- Terbiyeden yani boyadan ya da baskıdan kaynaklanan hatalara,
- İplikten kaynaklı hatalara dikkat ediyoruz.
Bu işlem aşamaları, hammaddenin depodan çıkışı ve kumaş olarak hazırlanması aşamalarının tümünü kapsar. Tüm işlem aşamasının kaliteli ürün açısından önemi çok büyüktür.
May Dönmesi (Örgü Dönmesi)
Örme kumaşlar bazen işlenme sırasında bükülebilir. Sektörde bu olaya, “may dönmesi” denilmektedir. Örme kumaşın üretimi esnasında kumaşın yatay sıra ve dikey çizgi ilmeklerinin birbirine dik olarak gelmesi gerekmektedir. Bu ilmeklerin birbirine dik gelmemesi durumunda örgü dönmesi de denilen olayda dengesiz bir örgü yapısı görülür.
Firmamız kumaş kalite kontrol işlemlerinde may döngüsü gerçekleşen kumaşları uzmanlıkla seçerek ayırt eder ve böylelikle defolu ürünler ayrılır. May döngüsünün gerçekleştiği kumaşları ise lazer işlemle kumaşı dikkatlice inceleyen özel kumaş makinalarımız ile tespit etmekteyiz.
Terbiyeden Kaynaklı Hatalar
Örme kumaşlarda terbiyeden kaynaklı hatalar, firmamızca iki alt başlık altında incelenmektedir.
Bunlar;
- Boyadan Kaynaklanan Hatalar
- Baskıdan Kaynaklanan Hatalar
Olmaktadır. Bu hata çeşitleri kendi içlerinde farklı hatalara göre ayrılmakta ve firmamızdaki özel lazer işlem yapan makineler ile her birinin tespiti ayrı ayrı yapılarak kalite kontrol işlemi gerçekleştirilmektedir.
Boyadan Kaynaklı Hatalar
Boyadan kaynaklı olarak bilinen ve firmamızca kalite kontrol işlemi sırasında tespiti yapılan bazı hatalar başlıca belirtilmiştir.
Bunlar;
- Kumaşın baş ve sonundaki ilmek farklılığı
- Tonlama farkı
- Çift yüz efektleri
- Bare yani çizgilik
- Renk akma ve çıkma hatası
- Boya abraj ve kanat farkı
Gibi bazı hatalar, boyadan kaynaklı hatalar olarak bilinmektedir ve firmamızca kalite kontrol işlemleri sırasında bu hatalar da göz önünde bulundurulur.
İplikten Kaynaklı Hatalar
Kumaşın üretimi esnasında “üretim hatası” olarak sınıflandırılan bir diğer başlık ise iplikten kaynaklanan bazı hatalardır.
Bu hatalar;
- Ölü olarak nitelendirilen elyaf
- Örgüdeki enine giden çizgiler
- Karışma
- Likrada kaçık olması
- Uçuntu
- İpliğin kesilmesi